Acum este Mar Dec 12, 2017 7:27 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
  Versiune printabilă Subiectul anterior | Următorul subiect 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: CIOBANESC ROMANESC CARPATIN - RASA NATIONALA
MesajScris: Mie Sep 15, 2010 6:02 pm 
Neconectat
Membru Carpatin Club Romania

Membru din: Vin Iun 11, 2010 3:41 pm
Mesaje: 12
Localitate: Bistrita , Bistrita-Nasaud
Englezescul standard inseamna masura , limita , pe care urmaresti a o respecta .
De aceea , in selectia rasei Ciobanesc Romanesc Carpatin , este nevoie fara discutie de acea rigoare , care sa-ti permita sa te incadrezi , in acei parametrii stabiliti ,sau prevazuti daca vreti, in standardul acestei rase .
Oricare rasa , prin standardu-i elaborat , vrea sa exprime cainele ideal , raportandu-se la tipul de caine identificat prin structura anatomica care-l defineste , “ancorat” fiind la origine si istoric .
Produsii rasei trebuie sa fie omogeni , incadrandu-se strict in limitele standardului , formand acea populatie care reprezinta rasa si o sustine. Deasemenea , standardul este astfel conceput , ca rasa sa nu se “intersecteze” cu alta (alte) rasa (rase) , pastrandu-se si asigurandu-se (atentie) invulnerabilitatea rasei , astfel fiind stabila definitiv , fiind posibila, in aceste conditii , perpetuarea ei .
Avand in vedere aceste considerente , nici o prevedere din cadrul standardului nu poate fi ignorata ,ori considerata importanta sau mai putin importanta , totul este un ansamblu , care trebuie respectat , deci , o suma de parametrii legati intre ei si conditionati de insusi existenta rasei .
Regulile selectiei sunt simple , primordial fiind ( pentru a cata oara ) respectarea standardului .
Avantajati in acest sens sunt cei care au avut sansa , si ia interesat , sa urmareasca evolutia rasei in decursul timpului , privilegiati fiind de faptul ca , au vazut evolutia unor exemplare cum au preluat caracterele din descendenta si le-au transmis in ascendenta . Asta-i viata , nu am putut fi toti in acelasi timp si loc ( eram prea multi) .
Discutiile referitoare la Ciobanescul Romanesc Carpatin ca rasa , dupa propria viziune a fecaruia s-au incheiat in 07.06.2005 , la Buenos Aires , odata cu recunoasterea internationala de catre F.C.I. si cu asta punct .
Exista exemplare cu arborele genealogic cunoscut (inscrise in C.O.R.) pe 10 generatii . Alte comentarii nu au suport , nu-si au rostul .Cei care n-au inteles acest lucru , sunt pe langa subiect .
Nu poti fi “important” in idei , incercand sa reiei , prin plagieri sau interpretari trunchiate luate de ici de colo , ceea ce s-a mai facut cu mult timp inainte .
Nu putem reusi decat procedand ca si cei care au reusit si au rase omologate .Simplu , nu ?
Voi reveni si putem discuta despre standard si rasa Ciobanesc Romanesc Carpatin .


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: CIOBANESCUL ROMANESC CARPATIN - RASA NATIONALA
MesajScris: Vin Oct 01, 2010 1:53 pm 
Neconectat
Membru Carpatin Club Romania

Membru din: Vin Iun 11, 2010 3:41 pm
Mesaje: 12
Localitate: Bistrita , Bistrita-Nasaud
Ciobanescul Romanesc Carpatin , este cunoscut de majoritatea iubitorilor acestei rase , ca fiind cainele care s-a adaptat in acest spatiu geografic , fiind folosit la paza , apararea si insotirea turmei . Asadar , evolutia lui este naturala , ca atare este o rasa endemica , apartinand numai acestui spatiu geografic , teritoriul Romaniei .
O sa detaliez putin semnificatia serviciului pe care il face Ciobanescul Romanesc Carpatin , si anume : paza,apararea si insotirea turmei .
Incep cu ultimul termen , si anume insotirea turmei ,deoarece nu poate fi interpretat si nu se poate face confuzie . Insotirea turmei , dupa cum stie toata lumea , reprezinta atasamentul cainelui fata de turma , si prin asta se intelege ca sta alaturi de turma si o vegheaza incontinuu .
Cealalta parte din “atributiile” pe care le are in cadrul serviciului , sunt paza si apararea . Acesti termeni se confunda des , si mai grav se interpreteaza ca fiind unul si acelasi , avand aceeasi menire.
Lucrurile nu stau deloc asa , iar eroarea de exprimare sau perceptie , este numai intr-o singura directie . Deci , ce inseamna asta ? Paza si apararea nu sunt unul si acelasi lucru . Explicatia consta in faptul ca pot exista , destul de rar , exemplare care fac paza si nu fac apararea turmei (total neindicat) . Exemplarele care fac paza si nu fac aparare cum se comporta de fapt ? Acestea , pazesc , adica semnaleaza (prin latrat) prezenta pericolului(al pradatorului) , dar nu actioneaza sa-l intampine , sa mearga la el , sa-l ia (cum zic ciobanii) de la distanta , ci latra numai in jurul sau apropierea stanei . Cainele care se expune , care merge sa intampine si sa infrunte fiara la distanta de stana , despre acesta se poate spune ca apara cu adevarat , ca face serviciul complet .
Mai exista cazuri(foarte foarte rar) de exemplare care nu actioneaza la toti pradatorii . Adica , merge (apara) la lup ori ras si nu merge la urs (in cele mai frecvente cazuri) sau actioneaza la urs si nu face acelasi lucru la semnalarea lupului ori rasului . Categoric , si un astfel de comportament in actiune este total neindicat .
Aceste tare , cand pazeste si nu apara sau actioneaza numai la un fel de pradator , constituie defecte de neacceptat si pot fi inlaturate prin selectie . Eliminarea unor asemenea defecte are o importanta primordiala in cadrul acestei munci amintite anterior si anume selectia .
N-am intalnit exemplare care sa faca paza si apararea turmei si sa nu o insoteasca , practic nu prea are cum .
Deci , un mod corect si normal de a actiona al carpatinului este acesta : adulmeca fiara , prin miros , “o ia in nas” (cum spun ciobanii) , da de stire (prin latrat) instantaneu , apoi neconditionat , fara retinere si hotarat pleaca sa o intampine si sa o atace , nelasand-o sa se aproprie si sa intre intre oi (in tarla) .
Insotirea turmei , este misiunea cainilor indiferent de starea vremii , nefiind influentata de atasamentul cainelui fata de persoanele care supravegheaza turma la pasunat sau in transhumanta . Doar atasamentul fata de oi cel care-l mobilizeaza , acesta fiind un caracter de baza al rasei .
Acest comportament deosebit face ca rasa sa fie utila si interesanta , diferentiind-o clar de alte rase .
Cei care n-au vazut niciodata , macar , un carpatin la lucru , spun ca acum e altfel si ca rasa s-a modernizat , de fapt ca , n-ar prea mai trebui sa-l vedem pe la oi , ci doar sa pazeasca curtea, plimbat in lesa si prezentat in expozitii . Deci , de companie , cum s-ar spune .
Cata vreme va fi oierit in tara noastra si pradatori ca : urs, lup, ras si cazuri foarte rare sacal in sudul tarii (a migrat de la sud de Dunare) , carpatinul va face paza , apararea si insotirea turmei . O sa treaca multe generatii pana ce aceasta rasa nu va mai fi folosita pentru un asemenea serviciu . Cei sceptici , sa stea linistiti , ca nu apuca sa vada aceasta schimbare .
Oricum , exista exemplare care fac impecabil paza la turma si se prezinta , deasemeni, execlent in expozitii . Acest lucru trebuie sa fie un motiv de mandrie pentru cei care tin o astfel de rasa .
Fiti linistiti , Ciobanescul Romanesc Carpatin face inca excelent, ceea pentru ce a fost creeat , paza,apararea si insotirea turmei .
Voi reveni.
Sa auzim de bine .


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: CIOBANESC ROMANESC CARPATIN - RASA NATIONALA
MesajScris: Mie Oct 06, 2010 1:06 pm 
Neconectat
Membru Carpatin Club Romania

Membru din: Vin Iun 11, 2010 3:41 pm
Mesaje: 12
Localitate: Bistrita , Bistrita-Nasaud
Standardul , asa cum am mai spus , este acel ideal pe care vrem sa-l atingem si acea limita care trebuie sa o pastram .
Cine crede ca discuta standardul si cu asta lucrurile s-au incheiat , se insala . Standardul trebuie aplicat si respectat . Standardul este ceea ce trebuie sa se vada in munca de selectie si promovare a rasei .
Interpretarea oricarui punct din standard , fara rigoare si discernamant , duce la dispute si controverse interminabile sau la concluzii gresite .
Cand dezbati un punct din standard , trebuie sa aduci si argumente la ceea ce spui . Vremea abordarilor de felul : “asa-i ca-i asa “ , asa spun eu” , “mie-mi place asa” , a trecut . Trebuie sa convingi , altfel n-ai mesaj , nu spui nimic .
De aceasta data voi incerca sa supun spre dezbatere un punct controversat din standard si anume : urechea Ciobanescului Romanesc Carpatin .
Ca sa fiu(oate) mai exact , voi apela la memoria unora care sunt legati de selectia rasei cu mult timp in urma .
Incepand aproximativ cu anul 2000 , s-a desfasurat o campanie legata de acest subiect , urechea , si anume : felul , portul si marimea urechii . Lucru absolut corect si necesar , ceea ce arata ca , ne intereseaza si ne pasa de evolutia rasei .
Crescatorii dezbateau aceasta problema intre ei , intamplator sau organizat in cadrul unor simpozioane sau dezbateri . Deasemenea , membrii marcanti ai A.Ch.R. erau foarte preocupati de acest subiect .
Toata lumea spunea , era de acord , ca urechile la Ciobanescul Romanesc Carpatin trebuie sa arate in conformitate cu apartenenta rasei la tipul de caine lupoid .
Astfel se excludea urechea grea , specifica molossilor , rotunjita exagerat , lata in insertie , lunga exagerat . Aceste deviatii erau catalogate la unison , ca apartinand altui tip de caine si altor rase . De aceea , arbitrii ne spuneau ca nu putem si este de neacceptat sa promovam un tip de ureche care apartine altui tip de caine , facandu-ne trimiteri la Ciobanescul Caucazian , Leonberger , Sarplaninac si chiar Saint-Bernard , lucruri pe care foarte multi crescatori le stiau foarte bine . Astfel intelegem ca nu exista alternativa , deoarece o defecta de acest fel “aduce” si alte greseli in structura corporala a Ciobanescului Romanesc Carpatin si eludeaza realitatea . Mai mult in anul 2002 a aparut oficial Ciobanescul Romanesc de Bucovina (dupa simpozionul de la Bistrita) . Deci aveam o alta rasa romaneasca care se poate “intersecta” in anumite aspecte cu Ciobanescul Romanesc Carpatin , mai ales sustinand un anumit tip de ureche .
Multi crescatori au inteles si au vazut selectie retinand si acest indiciu al urechii , care sa ne trimita la tipul de caine lupoid sau mai bine spus , sa conserve acest concept si prin acest aspect .
La punctul urechii , in standard este prevazut : “nu prea mari,triunghiulare , prinse putin mai sus de linia ochiului , cu extremitatea usor rotunjita , bine lipite de obraji” .
Vom analiza prima parte prezentarii , adica : “nu prea mari “ , restul sper ca e pe intelesul tuturor . Termenul de mari este precedat de o negatie , “negatie” , completat cu “prea” . Deci ne avertizeaza referitor la directia spre care sa nu “alunecam” .
Inevitabil , la cei care sunt in culpa , apare motivarea sau dorinta de a motiva , cum ca , nu se cere explicit , in standard, cat de mare sa fie urechea sau cat de lunga . Asa este , dar nu aveti dreptate .Nici nu trebuie termen exact , el se intelege .
O astfel de pretentie arata gradul scazut cu privire la capitolul selectie , pe care-l detine acel crescator sau cel care cere asa ceva .
Orice standard , la orice rasa, este permisiv acolo unde trebuie sa intervina maiestria si finetea crescatorului . De aceea este frumoasa selectia , pentru cei care o inteleg si au feeling in a o face .
Revin si spun ca , in cazul nostru suntem avertizati , sa nu mergem inspre mare , iar cat si cum sa fie , trebuie sa stim noi , crescatorii .Prin aceasta intelegandu-se ca feleul urechii sa nu apartina altui tip de caine decat cel lupoid . Asta explica totul pentru cei care sunt instare si chiar stiu . Restul este munca multa si pasiune .
Atunci , nu pot sa-i inteleg pe cei care au combatut urechile grele (cu cata furie) si acum promoveaza cu urechi mai mari decat la rasele pe care le-am amintit . Ori n-au avut vointa , ori credinta , ori putinta , ori au fost condusi de alte interese . Dar pana sa spui ca asa trebuie si ca asa e bine , e mult .
Oricum sa-i vad si pe ei cu explicatii , poate ne conving pe toti . Ia sa vedem .
Voi reveni.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cronPowered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România

skymiles v1.1 designed by CodeMiles Team -TemplatesDragon-.