Cainele este primul animal care s-a lasat domesticit de om, ramanandu-i pentru totdeauna prieten credincios.
De-a lungul timpului au fost avansate diferite teorii privind originea cainelui. Dintre canide, cele mai apropiate rude ale cainelui care au supravietuit erelor geologice, intalnite si astazi sunt Lupul – Canis lupus, sacalul – Canis aureus si Vulpea – Vulpes vulpes. Fiecare dintre aceste specii, precum si altele (ex. hiena) au fost considerate la un moment dat ca potential stramos al cainelui domestic. La ora actuala, cea mai plauzibila si sustinuta de dovezi materiale este teoria descendentei din lup. Cainele si lupul au comportament si caracter asemanator, simt ierarhic, compatibilitate genetica si biologica. Cel mai vechi caine domesticit – Canis fam.Putiatini – a trait acum 18 mii de ani si era utilizat pentru paza si la prinderea vanatului. Din aceasta prima forma domestica au derivat ulterior alte 4 tipuri, dintre care amintim pe Canis matris optime, care a trait in epoca bronzului si care este considerat stramosul cainilor ciobanesti actuali.
In zona muntoasa a Carpatilor, ocupatia de baza a oamenilor a fost din timpuri stravechi cresterea animalelor, indeletnicire care nu se putea realiza fara existenta cainilor ciobanesti, care sa apere turma de pradatori. Astfel s-a dezvoltat, in jurul lantului Carpatic, o rasa de caini, selectionata de catre crescatorii de animale, in special in functie de calitatile sale de lucru. Era nevoie de un caine puternic si agil, capabil sa se bata cu lupul si rasul, de un caine rapid, energic, in stare sa tina pe loc ursul sau mistretul, un caine rezistent, capabil de efort sustinut. Era nevoie de un caine cu un simt olfactiv si un auz deosebit, capabil sa simta salbaticiunea de la mare distanta, un caine care sa reactioneze rapid la cel mai mic semn. Toate aceste calitati le-a indeplinit Ciobanescul Romanesc Carpatin. Ciobanescul Carpatin este produsul incrucisarilor dintre stramosul comun al epocii de bronz si lupul de talie mare care a trait in nordul Europei.
Asemanarea cu lupul este frumos descrisa de catre Dr. G. Moldoveanu in articolul intitulat “Canele ciobanesc roman” publicat in 1937 in revista “Carpatii”. Revista “Carpatii” era o publicatie clujeana, mult apreciata, care aparea lunar, inca din 1932 si trata subiecte legate de vanatoare, pescuit si chinologie. Din articolul semnat de cunoscutul chinolog al vremii, citam: “Cainele ciobanesc carpatin este mai masiv, mai puternic si in acelasi timp, prin fire, mai apropiat de lup. Privirea si atitudinea lui, care in momente de furie au in ele ceva de fiara, se mai explica insa si prin felul sau de viata, departe de societatea omeneasca si in vesnica cearta cu jivinele dornice de pradaciuni.
Singur pastorul i-a cunoscut blandetea si i-a simtit devotamentul, curajul si voinicia. Santinela neclintita si pazitor neobosit al turmei, el nu a cautat decat prilej de recunostinta aceluia cu care a impartit codrul de mamaliga. Intre stapan si sluga s-a intretesut pe incetul acel atasament, explicabil numai intre fiintele care-si duc la un loc viata, pribegind pe aceleasi meleaguri, suferind ori bucurandu-se impreuna si simtind deopotriva fiorii acelorasi primejdii. Pentru o vorba buna, el (ciobanescul carpatin) stie iubi tot asa cum, transformat in fiara, se pravaleste cu toata furia asupra dusmanului, care-i stie indrazneala si de multe ori ii fereste potrivnicia.”

Autor: Ing. Deak Andrei Petru